In het online vergaderen zijn we met zijn allen de afgelopen weken ware professionals geworden. Ging het in het begin nog wat onwennig en kletsten we regelmatig door elkaar heen.. ( Oh sorry, ga jij maar Henk. Henk? Nee ga jij maar.”) tegenwoordig hebben we voor elke meeting wel ‘ongeschreven regels’. Of het nu gaat om online borrelen met 6 vriendinnen of meeten met 11 collega’s.
Maar online trainen is weer een heel ander verhaal merk ik. Ik kreeg de afgelopen weken regelmatig de vraag hoe in hemelsnaam de stap te maken van offline naar online trainen. Het is zo anders, maar waar moet je op letten bij online trainen? Ik heb aardig wat tips uitgedeeld.. en die deel ik ook graag met jou.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Haal alle ruis vooraf al weg
Ben jij de host/ trainer? Maak dan duidelijk vooraf afspraken over hoe mensen vragen kunnen stellen of iets kunnen zeggen. Gebruik bijvoorbeeld de chat voor vragen. Of vraag alle deelnemers om even hun hand op te steken als ze iets willen zeggen of vragen. (Dit werkt wel alleen als jij ook alle deelnemers kan zien). Ook bij pauzemomenten of opdrachten spreek je beter tot op de minuut af wanneer de training weer verder gaat. Zo weet iedereen waar hij aan toe is… dat scheelt een boel ruis.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geef het brein wat zuurstof
De aandacht en concentratie van mensen is maar kort. En hoe ouder mensen worden, des te korter die concentratie wordt.
En online is je concentratie nóg korter!
– Je wordt afgeleid door je omgeving ( ‘och ja, ik moet echt even stofzuigen straks. Oh kijk de buurman, hoi!’)
– je kunt de gezichten niet (goed) zien, dus je mist non-verbale communicatie waar je normaal gesproken op vertrouwt
– de internetverbinding loopt niet soepel
– geluid valt weg
Online luisteren is hard werken!
Geef de deelnemers, maar vooral hun hersenen daarom regelmatig even korte mini breaks. Dat kan al heel simpel door regelmatig (awkward) stiltes te laten vallen tussen sheets of onderwerpen. Of herhaal even kort wat jullie hebben gedaan of besproken, voordat je overstapt op een nieuw onderwerp. Dit is sowieso didactisch gezien heel slim. Maar dit geeft de hersenen letterlijk zuurstof.. waardoor je daarna weer fris verder kan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kort en efficiënt is niet zo efficiënt
Houd ook veel échte pauzes. We zijn online al snel geneigd om de tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken en door te gaan. Iedereen kan toch gewoon zijn kopje thee of cracker nuttigen tijdens de training?
Maar online samen zijn is heel intensief. Geef de deelnemers ruimte en zuurstof door om de 20 minuten even kort los te komen van hun scherm. Houd even 5 minuten een koffiepauze ( en roep vooral op, om op te staan en de ogen van het scherm te halen). Geef de deelnemers een korte (offline) opdracht tussendoor. Laat ze even een rondje lopen en vragen bedenken.. wees creatief! Deze pauzes gaan de deelnemers en de trainer veel lucht en concentratie opleveren. Dat is pas efficiënt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat de deelnemers maar werken en zak zelf achterover
Let ook op je eigen energieniveau trainer! Met online trainen zie ik veel trainers enórm hard werken. Op de een of andere manier voelt het alsof je als trainer de deelnemers zoveel mogelijk met rust moet laten, de tijd zo efficiënt mogelijk moet benutten en zoveel mogelijk moet vertellen in korte tijd. Ze geven de deelnemers alle ruimte rustig achterover te zakken en te ontvangen…
Maar dit werkt niet. Je leert je deelnemers op deze manier niet echt iets. Je kunt dan beter een videotraining faciliteren die de deelnemers kunnen volgen hoe en wanneer ze willen.
Juist online is het ook zaak om als trainer regelmatig achterover te zakken en de deelnemers te laten werken. Laat ze hún scherm delen en vertellen, laat ze opdrachten maken, laat ze vragen bedenken of cases voorstellen. Laat de deelnemers ook met elkaar opdrachten doen. Het vergt technisch het een en ander ( ik zal snel ook eens iets schrijven over de meest ideale online tools voor trainen).. maar het levert de trainer een boel energie en plezier op. Het zorgt voor zuurstof en interactie. En het zorgt voor echt leerrendement bij je deelnemers.
Doe het niet alleen!
De switch van offline trainen naar online trainen is misschien wat uit je comfortzone. Is mijn training van 1 dag, online nog steeds een training van 1 dag? Hoe zorg ik dat de deelnemers wel nog steeds echt wat leren?Daarnaast kan er technisch ook nog van alles mis gaan. Hoe kan ik ook alweer mijn scherm delen? En zie je alle signalen wel van je deelnemers? Probeer of je er de eerste paar keer een ‘moderator’ bij kunt vragen. Iemand die je helpt het soepel te laten lopen. Kan bijspringen als het technisch niet loopt. Die als extra paar ogen dient en alle deelnemers voor je in de gaten kan houden.
En..wacht niet te lang. Online trainen is de toekomst. Ga er creatief mee aan de slag en pak jouw kansen! Ga uitproberen en voel wat werkt en wat niet.
Heb je hulp nodig? Is jouw training wel online-proof? Wil je meer tips of heb je behoefte om even kort over je training te sparren? Ik kijk graag eens met je mee!
Geef een reactie