Je kan jezelf voorstellen, en je kan jezelf voorstellen. Er zijn voor jou als trainer verschillende manieren om alle namen te leren en inzichten te krijgen in de rollen en behoeften van je groep.
Sterker nog, Google even op ‘kennismakingsoefeningen’ ( google is your friend) en je vindt er talloze! De een nog creatiever dan de andere.

Nu is het natuurlijk helemaal afhankelijk van het soort training, de duur van de training, de samenstelling van de groep en het doel van de training wat voor kennismakingsrondje er past. De kennismaking moet in ieder geval passen bij de inhoud van je training. Bij een training persoonlijk leiderschap is een confronterende introvraag als ‘Wanneer schaamde je je voor het laatst’ een hele mooie conversation starter.
Maar bij een vakinhoudelijk training over het eigen maken van een nieuw product mist deze oefening compleet zijn doel en zou het alleen maar onnodig awkward zijn.
In mijn vorige artikel vertelde ik al wat het nut en de voordelen zijn van een voorstelrondje voor de deelnemer én voor de trainer. Nu wil ik je graag wat nadelen noemen van het introductierondje ( want ja die zijn er ook heus) en ik deel wat van mijn favoriete oefeningen. Here we go!
Wat nadelen..
.. ze letten niet op
“Oh ja, me voorstellen. Tja, wat zal ik eens noemen? Hmm, tja.. hij vroeg me te noemen wat ik wil leren van deze training. Zo goed had ik er nog niet over negedacht. Maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen. Oh shit, opschieten, nog 2 en dan ben ik aan de beurt. Eh, eens even kijken.. “
Ken je dit? Je wordt een beetje verrast en gaat dus even graven in je hoofd naar je perfecte antwoord. Maar ondertussen mis je compléét wat de andere deelnemers over zichzelf vertellen. So much voor aandacht voor je medemens. En hoe zei je buurman nu ook alweer hoe hij heette?
Mensen kunnen niet opletten op wat de ander zegt als ze zelf aan het bedenken zijn wat ze willen vertellen. Zorg dus dat je niet passief in een rondje je naam op moet zeggen maar zorg dat iedereen betrokken is. Dat kan bijvoorbeeld door de groep heel even 2 minuten de tijd te geven om voor te bereiden. Wat ook helpt is door niet klakkeloos het rondje van links naar rechts te doen, maar de beurt op een andere manier door te geven. Men weet dan niet wanneer ze aan de beurt zijn en zullen beter opletten.
..het kost heel veel tijd.
Stel jouw groep heeft 8 deelnemers. Jezelf voorstellen of vragen beantwoorden kost al snel 5 minuten per deelnemer. Dat zijn dan dus 8 x 5 minuten ( ik help je, 40 minuten) die je al kwijt bent aan het voorstelrondje. En dan heb je de uitleg en jezelf als trainer voorstellen nog niet eens meegerekend. Beetje zonde van je tijd? Wel als jij een 3 uur durende training geeft over het gebruiken van Canva. Dan volstaat een kort functioneel rondje met namen, en bijvoorbeeld kort antwoord op de vraag waar jij Canva voor gaat gebruiken.
Bij een 2-daagse training ‘Blijf weg van een burn-out’ is het echter helemaal niet zo’n probleem om een uur bezig te zijn met alleen nog maar het voorstellen. Want er is tijd genoeg en waarschijnlijk zijn de antwoorden en de openheid bij de introductie heel waardevol voor de sfeer en de openheid in de rest van de training. Als je het rondje heel relevant maakt voor de training althans.
6 x leuk kennismaken
Bon. Dat gezegd hebbende, geef ik je graag wat tips voor jouw volgende voorstelrondje. Zorg jij er zelf voor dat je deelnemers de aandacht er bij hebben en je het zo functioneel of relevant maakt als past bij jouw training?
Lekker Functioneel
Stel vragen als
– Hoe heet je?
– Wat vind je lastig (aan trainingsonderwerp)
– Waar ben je al goed in?
– Wat wil je leren?
Laat bij dit soort oefeningen de deelnemers zelf de beurt doorgeven aan iemand anders dan degene links of rechts van ze. Je kan ze bijvoorbeeld het stokje door laten geven aan iemand met wie ze iets gemeen hebben; zelfde geslacht, kleur haar, kleur ogen etc.
Mijn dag tot dusver
Start bij jezelf en laat iedereen daarna volgen. Vertel heel beeldend hoe je ochtend ging.
“Om 6 uur ging mijn wekker… ik heb toen nog 3 keer gesnoozed. Toen ben ik als een malle onder de douche gesprongen. Na het aankleden kwam ik beneden. Mijn kinderen zaten al aan het ontbijt, dat had ik de avond ervoor al klaargezet. Ik stapte in de auto en zette google maps aan. Dat doe ik altijd omdat die altijd goed aangeeft waar de files staan en hoelaat ik aankom. Ik genoot onderweg van een kopje koffie uit mijn warmhoudbeker en zong mee met de radio.“
Dit soort verhalen geeft veel inzicht in de persoon. Handig bij een heel persoonlijke training of bij een cursus time- management bijvoorbeeld.. waar je later terug kan grijpen naar de ochtend van je deelnemer!
Als jij me heel goed zou kennen dan weet jij dat ik….
Leuke korte introductie met humor.
Laat mensen hun naam zeggen en vervolgens iets vertellen over henzelf wat anderen niet kunnen weten. Het liefst iets uitzonderlijks of een eigenaardige eigenschap. Dat ze altijd de 2e stem meezingen met liedjes op de radio. Dat ze enig kind zijn. Dat ze slapen met een knuffel. You name it!
Eens / Oneens
Je presenteert een stelling aan de groep. De deelnemers verdelen zich vervolgens van links tot rechts in de ruimte waarbij links helemaal eens is en rechts helemaal oneens. Sluit je stellingen zoveel mogelijk aan op de dagelijkse praktijk, de training en de trainingsbehoefte. Zodra de deelnemers verdeeld zijn over de ruimte vraag jij om hun naam en kort waarom zij het eens of oneens zijn met je stelling. Dit is een lekker actieve oefening waar je als trainer veel inzichten door verzamelt. De deelnemer maken kennis en vinden medestanders en herkennen zich direct in andere deelnemers.
Deze oefening kun je ook heel goed inzetten later in je training trouwens..
Pinokkio
Je vraagt de deelnemers 3 dingen over zichzelf te vertellen. Twee van die dingen zijn waar, en eentje er van is niet waar. Het geeft je leuke inzichten, en het is een oefening met de nodige humor meestal. Het ijs is gebroken!
Als mensen elkaar al kennen ( omdat het directe collega’s zijn bijvoorbeeld)
Laat de deelnemers elkaar voorstellen
– Hoe heet je buurman?
– Wat doet hij?
– Waar is hij heel goed in?
Je kunt de groep ook gezamenlijk jóuw vragen laten beantwoorden.
- Wie van jullie is heel punctueel?
- Wie van jullie is heel attent?
- Wie van jullie is het beste in… ?
- Wie van deze groep is de grootste grappenmaker?
Succes met jouw voorstelrondje!
Wil je nu dat ik eens met jou meedenk hoe je training het beste kan vormgeven en structureren? Wat geschikte werkvormen en oefeningen zijn? Bekijk dan eens mijn aanbod of plan een sparsessie of een gratis EHBT – feedback call met me!
[…] Twee nadelen van het kennismakingsrondje, en 6 tips voor leuk kennismaken. […]