Ik heb het vaak genoeg gedacht in de 17 jaar dat ik al trainingen geef. Hebben mijn deelnemers hier nu echt iets aan gehad? Kunnen ze echt iets met wat ik ze vandaag heb verteld? Ben ik van toegevoegde waarde geweest voor mijn opdrachtgever en mijn deelnemers?
En gek genoeg was in mijn begintijd het antwoord vaak nee.
Huh? Ga ik nu mezelf afbranden? Nee hoor. Ik gaf prima trainingen. Ik droeg de kennis over die mijn opdrachtgever over wilde dragen. Maar had ik daarmee echt toegevoegde waarde geboden? Had ik echt het verschil gemaakt voor de deelnemers? Niet altijd.
Misschien moet ik even uitleggen wat ik versta onder mijn toegevoegde waarde als trainer.
Allereerst, mijn toegevoegde waarde zit ‘m niet in kennisoverdracht.
*laat stilte vallen*
Kennis is overal en ligt voor het oprapen. Google iets, lees boeken, bekijk video’s, luister podcasts. Overal kan je gratis kennis vandaan halen! In kennis overdragen -en dan natuurlijk op een zo leuk en interactief mogelijke manier natuurlijk- zit dus niet de toegevoegde waarde van jouw training of van jou als trainer.
Kennis is iets wat je opdoet en wat vervolgens in je hoofd huist als het even meezit. Maar zolang die kennis daar in je hoofd blijft, heb je er niets aan. We hebben allemaal kennis over de gezondheidsrisico’s van roken, of over verkeersregels bijvoorbeeld. En tóch roken er nog veel mensen en gebeuren er nog steeds ongelukken.
Kennis is zeker heel belangrijk en relevant. Maar als ‘iets weten’ genoeg zou zijn dan had je zwemmen kunnen leren door het te googelen.
Oke, maar als kennis het dus niet is, waar ligt dan wél de toegevoegde waarde van een training of trainer?

INHOUD
Pas als jij écht een probleem oplost voor je deelnemer en samen met de training toewerkt naar een (gewenst) resultaat ben jij van toegevoegde waarde. Daarnaast leert iedereen op zijn eigen manier. Je deelnemers onthouden, begrijpen en passen toe op verschillende manieren en werken dus op verschillende manieren toe naar hun resultaat.
Je training didactisch kloppend maken is daarom van belang.
Met een doelformulering, de juiste opbouw, structuur, werkvormen, interacties, toepassingsoefeningen maak je van kennis inhoud. Inhoud die zorgt voor echte impact bij je deelnemers.
JOUW SKILLS
Je inhoud vormgeven is één. Maar hóe die inhoud landt bij de deelnemers, valt en staat bij je trainingsskills. Jij voegt waarde toe aan jouw kennis en de inhoud, als je met trainersvaardigheden zorgt dat je deelnemers de kennis ook echt kunnen toepassen.
Tuurlijk, je persoonlijke eigenschappen zoals je ervaring, jouw expertise, je humor, je aandacht voor mensen, je vermogen om te luisteren en jouw inspirerende verhalen zijn de leuke extra’s. Extra’s waardoor je deelnemers waarschijnlijk jou hebben gekozen om een training bij te volgen. Het zijn extra’s die ervoor zorgen dat je training onderhoudend is.
Maar pas als je deelnemers de geleerde kennis en vaardigheden ook inzetten tijdens of nog beter na je training, dan heb jij je trainingskills ingezet. Dan heb je psychologische en didactische kennis en vaardigheden ingezet om echt waarde te bieden!
Wil je dus echt waarde leveren aan je deelnemers, dan is het belangrijk verder te denken dan je kostbare kennis uitstorten over je deelnemers.
Wil jij waarde bieden aan jouw deelnemers? Ik kan je helpen. Ik kan je bijvoorbeeld leren hoe je een training ontwerpt, ik kan samen met jou je training structureren en vormgeven of ik kan je helpen met jouw trainingsskills. Houd mijn artikelen op de website in de gaten voor tips & tricks voor trainen en trainingen maken of check mijn aanbod.
Geef een reactie